+48 46 813 26 00

#BEZPIECZNA OSSA

  1. Home page
  2. #BEZPIECZNA OSSA

Zasady bezpieczeństwa związane z prewencją przed COVID-19

Otaczający Nas Świat zmienił się z dnia na dzień.

Najlepszą receptą na chwile wytchnienia od pracy, stresu, natłoku informacji oraz codzienności w czasach kwarantanny jest wyjazd z dala od miejskiego zgiełku, w okolice lasów, sadów i łąk gdzie naszym sprzymierzeńcem jest przyroda i przestrzeń.

Zależy nam na bezpieczeństwie i komforcie Państwa wypoczynku, dlatego wychodząc naprzeciw zmieniającej się rzeczywistości w trakcie epidemii COVID-19, opracowaliśmy i zastosowaliśmy szereg działań, zgodnych z wytycznymi i rozporządzeniami Ministerstwa Rozwoju, GIS.

 

Wprowadzone zasady bezpieczeństwa związane z prewencją przed COVID-19
Zgodność z rozporządzeniem i zaleceniami Ministerstwa Rozwoju, GIS

Powierzchnie ogólnodostępne:

1.Maseczki - Zasłanianie ust i nosa w miejscach publicznych jest obowiązkowe w całym kraju. Goście obiektu w niektórych przestrzeniach zamkniętych takich jak pomieszczenia wspólne (korytarze, restauracje) zobowiązani są przemieszczać się w maseczkach.

2.Środki dezynfekujące ogólnodostępne – dozowniki z  płynem do dezynfekcji rąk dla Gości, dostępne przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind, punktów gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet,

3.Maseczki ochronne – przy zakwaterowaniu, na życzenie Gościa wręczymy jednorazowe maseczki, istnieje również możliwość zakupu dodatkowych maseczek w recepcji.

4. Instrukcje – w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych umieszczone zostały instrukcje dotyczące mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a  przy dozownikach z płynem do dezynfekcji znajdują się instrukcje odnośnie prawidłowej dezynfekcji rąk.  

5. Dezynfekcja powierzchni wspólnych – nie rzadziej niż co godzinę, odbywa się dezynfekcja powierzchni dotykowych, poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów, a także pomieszczeń ogólnych: toalet, wind, telefonów, klawiatury komputerów, oraz innych, często dotykanych powierzchni  Pozostałe punkty hotelowe, prowadzą dezynfekcję i środki ostrożności zgodnie z aktualnymi wytycznymi GIS.

6. Wietrzenie pomieszczeń - systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, powierzchni wspólnych, w wyznaczonych zakresach czasowych.

 

Recepcja:

1. Informacje o bezpiecznym pobycie – informujemy  w momencie zakwaterowania o procedurach bezpieczeństwa zastosowanych przez nas w związku z wirusem COVID-19,

2. Ograniczenie ilości osób – aby zapewnić maksymalne względy bezpieczeństwa podczas jakichkolwiek czynności wykonywanych w recepcji, przy ladzie może przebywać jedna osoba na stanowisko,

3. Prosimy o podanie pełnych danych kontaktowych w karcie meldunkowej, które mogą zostać przekazane do Sanepidu w przypadku wykrycia zakażenia wirusem,

4. Zachowanie bezpiecznej odległości - Goście oczekujący na obsługę, muszą zachować bezpieczną odległość - minimum 1,5 metra od siebie,

5. Dezynfekcja – poddajemy systematycznej dezynfekcji: drzwi, klamki, powierzchnię lady recepcyjnej, wózki portierskie, poręcze, terminale, karty pokojowe, kanapy, fotele,

6. Maseczki  ­– podczas meldowania na życzenie Gościa, wręczane będą jednorazowo maseczki. Informujemy, że maseczka powinna być zakładana przy przemieszczaniu się po obiekcie, obowiązuje dystans społeczny 1.5 metra od siebie,

7. Przedmioty – Przed poproszeniem kolejnej osoby pracownik Recepcji dezynfekuje część lady, z którą Gość miał styczność. Robi to również ze wszystkimi innymi rzeczami w okolicach przebywania Gościa,

8. Kontakty alarmowe dostępne w recepcji: do stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych.

 

Pokoje:

1. Sprzątanie – ograniczamy procedurą rutynowego sprzątania pokoi, które odbywa się jedynie na życzenie Gościa. Zamówienie usługi sprzątania można zgłosić telefonicznie kontaktując się z recepcją lub wywieszając zawieszkę na klamkę „proszę posprzątać pokój”. Podczas sprzątania w pokoju może przebywać tylko Osoba z Personelu.

2. Dezynfekcja - wszystkich powierzchni dotykowych, sprzętu i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia,

3. Istnieje możliwość korzystania z suszarek nadmuchowych oraz suszarek do włosów w łazienkach pokojowych, natomiast tylko wtedy, gdy zameldowani goście są z tego samego środowiska.

4. Łazienka pokojowa zostanie gruntownie sprzątnięta i zdezynfekowana po wymeldowaniu gości ze szczególnym uwzględnieniem najbliższego otoczenia suszarki nadmuchowej tj. umywalka wraz z armaturą, podłoga, jak również bliskie powierzchnie, w tym również sama suszarka.

4. Personel sprzątający – jest przeszkolony i wyposażony w bezpieczną odzież ochronną,

5. Pościel i ręczniki prane są w temp. min 60 ºC z dodatkiem detergentu. Prane jest dostarczane w reżimie sanitarnym.

6.  Informacja w TV w pokoju - o zachowaniu zaleceń bezpieczeństwa w okresie zagrożenia COVID-19

 

Gastronomia:

1.  Restauracje i bary  - dozwolone jest prowadzenie restauracji, ale tylko dla gości nocujących w ramach podróży służbowej i przebywających w obiekcie co najmniej jedną dobę. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do pokoju i w reżimie sanitarnym.

2. Obowiązują również wszystkie wytyczne sanitarne - m.in. dezynfekcja rąk, utrzymanie 1,5 - metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek,

3. Obsługa gastronomiczna – przestrzega zasad bezpieczeństwa i wytycznych GIS.                

 

Pracownicy:

 

  • Naszym priorytetem jest bezpieczeństwo. Bardzo poważnie podchodzimy do standardów czystości i higieny. Podejmujemy kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa Gościom i naszym Pracownikom. Spełniamy najnowsze wytyczne Ministerstwa Zdrowia oraz rekomendacje GIS,
  • Pracownicy zostali odpowiednio przeszkoleni z  procedur i prewencji przed rozprzestrzenianiem się COVID-19,
  • Do dezynfekcji stacji roboczych  regularnie używamy atestowanych preparatów biobójczych,
  • Wszyscy Pracownicy, mający kontakt z żywnością, przestrzegają zasad: BHP, HACCP, dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, każdy z nich korzysta z odzieży ochronnej takiej jak jednorazowy fartuch, zmienne obuwie, czepki, rękawiczki, maseczki oraz gogle,
  • Przed przystąpieniem Pracowników do pracy, każdy poddawany jest codziennemu wywiadowi o swoim stanie zdrowia oraz mierzeniu temperatury rejestrując jej zapis. Obowiązkowa jest dezynfekcja rąk, odzież ochronna oraz dezynfekcja obuwia. Pracę mogą rozpocząć tylko osoby, które przeszły wewnętrzną kontrolę bezpieczeństwa.
  • W trakcie godzin pracy wszyscy Pracownicy podlegają ponownej kontroli pomiaru temperatury,
  • Dla bezpieczeństwa i higieny pracy Pracowników wymagane są cykliczne dezynfekcje stanowisk pracy oraz codzienne co najmniej 2 godzinne wietrzenie pomieszczeń,
  •  Przestrzegamy zasad utrzymania odległości pomiędzy Pracownikami (1,5 m) tym samym zwiększając ilość stanowisk służących do wykonywania pracy,
  • Jeśli to możliwe polecenia przełożonych odbywają się drogą telefoniczną i e-mailową, w celu ograniczenia bezpośredniego kontaktu,

 

Goście:

Serdecznie zachęcamy Państwa do dbania o bezpieczeństwo własne oraz innych poprzez:

  • Regularne mycie rąk zgodnie z instrukcją dostępną w każdej toalecie,
  • Korzystanie z płynów do dezynfekcji rąk oraz rękawiczek dostępnych we wskazanych częściach wspólnych,
  • Utrzymanie wymaganej odległości 1,5m w kontaktach z Pracownikami lub innymi Gośćmi,
  • Zapoznanie się i przestrzeganie obowiązujących w naszym obiekcie procedur bezpieczeństwa, dostępnych na standach informacyjnych,
  • Zgłaszanie przy użyciu telefonu pokojowego złego samopoczucia oraz innych objawów mogących świadczyć o zakażeniu COVID-19 oraz postępowanie zgodnie z instrukcją bezpieczeństwa Personelu,
  • Przed wyjściem z pokoju prosimy pamiętać o założeniu maseczki ochronnej,
  • Izolatorium – posiadamy wyodrębniony bezpieczny pokój, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.

 

Bezpieczna lokalizacja:

  • Pracujemy w miejscu odległym od aglomeracji, co znacząco wpływa na zminimalizowanie ryzyka zarażenia,
  • Nasz obiekt zlokalizowany jest w otulinie Puszczy Pilickiej z daleka od miejsc publicznych w okolicach lasów, sadów i łąk,
  • Obiekt położony jest na terenie posiadłości o powierzchni 23 hektarów, gdzie każdy znajdzie dla siebie odrobine prywatności. Mamy wiele możliwości bezpiecznego i aktywnego spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu.

 

Bezpieczne miejsce:

  • Duża przestrzeń na zewnątrz i wewnątrz obiektu pozwala na zachowanie zalecanej odległości, co znacząco wpływa na bezpieczeństwo wszystkich osób przebywających w obiekcie,
  • Kilkanaście wejść / wyjść, minimalizuje ryzyko bezpośredniego kontaktu z innymi Gośćmi,
  • Kilka wind dostępnych dla Gości daje możliwość swobodnego przemieszczania się między piętrami przez maksymalnie 2 osoby.

 

 

 

 

 

eu-flag
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close